Freddy Tsimba

 

Foto © Renaud Barret.

 

 

Freddy Bienvenu Tsimba (Kinshasa, 1967) studeerde aan de Académie des Beaux-Arts de Kinshasa (departement monumentale kunst, 1989). Vervolgens heeft hij gedurende 6 jaar zijn opleiding vervolmaakt bij metaalgieters in Kinshasa, Kongo-Central en Bandundu. Hij bewerkt brons en recuperatiemetalen.

De Congolese kunstenaar is onafhankelijk en geëngageerd, fervent aanhanger van de mensenrechten, heel in het bijzonder van de rechten van de meest kwetsbaren, moeders en kinderen. Hij toont de tragiek van de oorlog en geweld doorheen de tijd. Maar hij is ook de spreekbuis van de vrede en veerkracht. Op een sublieme manier brengt hij een eerbetoon aan de vrouw en het leven.

Vandaag is Freddy Tsimba een gekend en gewaardeerd kunstenaar in Kinshasa en op de internationale artistieke scène. Hij staat bekend voor zijn sculpturen uit hulzen en schietpatronen en voor zijn machete-huizen. De kunstenaar nam deel aan verschillende edities van de Biennale de Dakar (2002, 2006 en 2008) en aan collectieve tentoonstellingen zoals The Divine Comedy (2014), Kongo am Rhein (Basel, 2017) en Afriques Capitales (Lille, 2017), onder de bescherming van Simon Njami.

 

Kunstenaar in residentie

Freddy Tsimba was kunstenaar in residentie in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in 2016. Voor deze gelegenheid en voor de heropening van het museum realiseerde hij twee sleutelwerken: 

Acht figuren staan tegen de buitenmuur van het museum opgesteld. Deze reeks is een eerbetoon aan de vluchtelingen, die aan de grens worden afgewezen, en aan de slachtoffers van geweld, vroeger en nu. 

 

Freddy Tsimba (1967), Centres fermés, rêves ouverts (Gesloten centra, open dromen), Tervuren, 2016. Betonijzer van de werf in Tervuren en lepels uit Kinshasa. IL.2016.10, collectie KMMA, Tervuren; foto J. Van de Vyver © KMMA.

Ombres

Freddy Tsimba gebruikt voor het eerst licht als medium. Hij herdenkt hier de Congolese slachtoffers van de kolonisatie. Dit werk bevindt zich in de Herdenkingszaal van het museum.

 

Freddy Tsimba (1967), Ombres (Schaduwen), Tervuren, 2016. IL.2016.45, collectie KMMA, Tervuren; foto J. Van de Vyver © KMMA.