Catalogus

FREDDY TSIMBA 
MABELE ELEKI LOLA ! 
De aarde, stralender dan het paradijs 

Een uitzonderlijk kunstenaarsboek, tentoonstellingscatalogus 
Catalogus bij de tentoonstelling ‘Mabele eleki lola ! De aarde, stralender dan het paradijs’, in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, België, in samenwerking met Africalia,
 van 29.10.2020 tot 21.02.2021. Een tentoonstelling rond de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba, onder leiding van de beroemde Congolese schrijver In Koli Jean Bofane.

De tentoonstelling is een dialoog tussen de etnografische objecten van het museum (werken uit de klassieke Afrikaanse kunst) en het krachtige oeuvre van Tsimba. Hij gebruikt ruw materiaal dat hij op gevaar van eigen leven verzamelt: patroonhulzen, kettingen, scharen uit ziekenhuizen, machetes, enz.
 Al deze gerecupereerde objecten hebben al dienst bewezen en zijn dragers van een fascinerende lading. De stadskunstenaar uit zijn bezorgdheid over het lot van de Democratische Republiek Congo (DRC) en raakt hedendaagse thema’s aan, zoals de toestroom van vluchtelingen.
 Zijn werk is universeel: straatkinderen, geweld op vrouwen, de alomtegenwoordige religie en pinksterkerken in het leven en overleven van zijn tijdsgenoten. 

Freddy Tsimba (1967) is geboren in Kinshasa (DRC) en werkt
 er ook. Als spraakmakend vertolker van de Afrikaanse hedendaagse kunst, heeft hij zijn werk al tentoongesteld in Kinshasa, Brussel, Basel, Parijs, enz.

In Koli Jean Bofane werd geboren in Mbandaka, DRC (1954) en woont in Brussel. Hij ontving talrijke prijzen voor zijn romans Mathématiques congolaises (2008), Congo Inc. Le Testament de Bismarck (2014) en La Belle de Casa (2018), uitgegeven bij Actes Sud. Hij werkt aan zijn nieuwe roman Nation cannibale, met Freddy Tsimba als een van de hoofdpersonages. 

SCOOP: De catalogus bevat nog niet uitgegeven fragmenten van Nation cannibale (dat pas in 2022 in het Frans verschijnt)!

Titel (NL) : Freddy Tsimba
Mabele eleki lola! De aarde, stralender dan het paradijs
Onder de leiding van In Koli Jean Bofane
Teksten: In Koli Jean Bofane, Pascal Blanchard, Henry Bundjoko en Bogumil Jewsiewicki
Gezamenlijke uitgave van Kate’Art Editions en Africalia vzw, in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren (België), 25,5 x 19 cm, 145 bladzijden 145 kleurenillustraties hardcover
Verschijningsdatum : november 2020 € 35,00
ISBN (NL) : 978 2 87575 267 3 
VERDEELD DOOR:
Nord Sud (België)
Daudin (Frankrijk)
Africashop