Welkom

De tijdelijke expo heropent op dinsdag 1 december 2020 en is verlengd tot 15 augustus 2021.

Ter gelegenheid van de eerste tijdelijke tentoonstelling in het AfricaMuseum sinds de heropening in december 2018 nodigt het museum de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba uit voor een dialoog met de museumcollecties. Commissaris van de tentoonstelling is schrijver In Koli Jean Bofane, met wetenschappelijke input van Henri Bundjoko, directeur van het Musée national de la République démocratique du Congo, Kinshasa.

De titel van de tentoonstelling, « Mabele eleki lola ! De aarde, stralender dan het paradijs » verwijst naar de noodzaak om vooral hier en nu te leven, en naar de veerkracht die Congolezen dagelijks tentoonspreiden. 

De monumentale werken van Tsimba komen voor het eerst in dialoog te staan met de museumcollecties. De kunstenaar brengt op die manier hulde aan het werk van de klassieke smid en beeldhouwer. Tijdens deze bijzondere ontmoeting staan tweeëntwintig installaties van Freddy Tsimba oog in oog met dertig museumobjecten.

De commissaris presenteert een persoonlijke ontmoeting tussen de herinneringen in de etnografische stukken en de geest van Freddy Tsimba's werk. Voor de kunstenaar bevatten de stukken van het museum herinneringen die wachten om tot leven te komen. Afrikaanse kunstenaars en intellectuelen zijn altijd al geïnteresseerd geweest in de collecties van het museum. Het openstellen van dit erfgoed voor nieuwe studies, reflecties en herbestemming is een belangrijke stap in het transformatieproces van het museum en zijn collecties.

Deze expo van het AfricaMuseum kwam tot stand in samenwerking met Africalia en WBI (Wallonie Bruxelles International). In samenwerking met Africalia en WBI (Wallonie Bruxelles International) behoort het promoten van artiesten en culturele actoren van het Afrikaanse continent tot een van de kerntaken van het museum.

 

Terug naar de website www.africamuseum.be