Activiteiten

Gezien de uitzonderlijke situatie omwille van de coronapandemie, wordt een inspanning gedaan verschillende activiteiten ook online aan te bieden.  

 

Ontwerpwedstrijd voor scholen « Een ijzeren wil »

De wedstrijd Een ijzeren wil is bedoeld voor leerlingen die metaalbewerking volgen in een middelbare school in België. Het AfricaMuseum nodigt scholen met een afdeling metaalbewerking uit om hun eigen sculptuur toe te voegen aan de nieuwe expo Mabele eleki Lola ! Een professionele jury selecteert de winnende klas. De werken van de deelnemende scholen worden tijdens de krokusvakantie tentoongesteld. Er mogen tien klassen deelnemen. De eerste tien klassen die zich inschrijven, komen voor de wedstrijd in aanmerking. De ontwerpen zijn gemaakt van gerecycleerd metaal en worden tentoongesteld in het AfricaMuseum van 13 tot 21 februari 2021.

Inschrijving: tot 15 november 2020
Reglement: pdf 171 KB

Inschrijvingsformulier

 

Artist Talk 

Een panel bespreekt het werk van Freddy Tsimba, de dialoog die hij met objecten uit de collecties van het AfricaMuseum aangaat, en de curatoriële vragen die daaruit voortkwamen.

Datum: zondag 13 december 2020
Uur: 17:00
Duur: 1u30 ongeveer
Panel: Freddy Tsimba, In Koli Jean Bofane & Nadia Yala Kisukidi
Moderator: Ayoko Mensah 
Plaats: Online

Prijs: gratis, maar inschrijven is verplicht
Taal: Aangezien het debat in het Frans zal gevoerd worden, is het inschrijvingsformulier enkel in het Frans opgesteld. Wij danken u voor uw begrip.

 

Filmscreening Système K

In samenwerking met BOZAR wordt eind februari de spraakmakende nieuwe documentaire Système K van Renaud Barret, getoond, gevolgd door een debat. Système K (K voor Kinshasa) handelt over de precaire omstandigheden van artiesten, die net als Freddy Tsimba met hun creativiteit chaos in hoop omzetten.

Datum : 15 februari 2021
Uur: 19:00
Plaats : BOZAR (Brussel), zaal M

 

Gecombineerd geleid bezoek Mabele Eleki Lola ! + zalen van het AfricaMuseum

Een geleid bezoek neemt je mee om te luisteren naar de dialoog tussen de werken van Freddy Tsimba en de museumobjecten van het AfricaMuseum. Het bezoek loopt door in de museumzalen en behandelt thema’s die de kunstenaar nauw aan het hart liggen.

Voor groepen
Rondleiding: 
45 minuten in de tijdelijke expo + 45 minuten in de permanente expo

Voor groepen van max. 4 personen
Prijs: 
€ 90 + combi-ticket museum

Reservatie

 

Standing guide 

Tijdens de herfstvakantie, de kerstvakantie en de krokusvakantie geven gidsen meer tekst en uitleg in de tentoonstelling Mabele Eleki Lola ! aan individuele bezoekers.

Talen: in het Nederlands, het Frans en het Engels 
Data: zondag 8/11, 27/12, 3/1 en 21/2
Uur: van 14:00 tot 17:00
Prijs: gratis

 

De sleutels tot welk paradijs? 

‘Hoe ziet het paradijs eruit waarvan je de sleutel in handen hebt?’ is de vraag die je wordt gesteld wanneer je de tentoonstelling komt ontdekken. Voor elke bezoeker zijn er gerecupereerde sleutels ter beschikking, waaraan een label met een bericht gebonden kan worden. Zo kan elke bezoeker deel uitmaken van een artistieke installatie die het werk van de kunstenaar Freddy Tsimba weerspiegelt.

 

Kruisbestuiving 

Objecten in de permanente tentoonstelling met dezelfde thematiek als de objecten van het museum in de permanente tentoonstelling worden gemarkeerd door citaten uit het literaire werk van Jean Bofane. Op die manier komt het tot een kruisbestuiving tussen de tijdelijke en de permanente tentoonstelling.


Activiteiten voor het publiek worden georganiseerd in het kader van de programma's CAMPUS en FORUM van het AfricaMuseum. Deze programma's worden gesubsidieerd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Het CAMPUS-programma staat in voor sensibiliseringsactiviteiten met het oog op de integratie van wereldburgerschapseducatie. De activiteiten voor het grote publiek, met speciale aandacht voor het schoolpubliek van de kleuterschool tot de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, behandelen de belangrijkste thema's die in de permanente tentoonstelling aan bod komen. Pedagogische dossiers en tools, webinars en opleidingen voor (toekomstige) leerkrachten vervolledigen het aanbod.

FORUM is een programma dat tot doel heeft om het museum te promoten als een resource-centrum voor Afrikaanse en Afro-culturele actoren en publiek, door de toegang tot collecties, archieven en wetenschappelijk onderzoek aan te moedigen en te vergemakkelijken. Het FORUM-programma organiseert residenties voor Afrikaanse kunstenaars en journalisten en ondersteunt artistieke en culturele projecten met betrekking tot archieven, collecties en de permanente tentoonstelling. Het project  AfricaTube, een samenwerking met het Waza Art Centre in Lubumbashi/DRC, geeft een overzicht van de rijkdom van Afrikaanse digitale artistieke producties. 

BOZAR is partner van het FORUM-programma.